De automotive branche ontwikkelt zich in rap tempo. We kijken niet meer vreemd op als we een hybride- of elektrische auto voorbij zien rijden op de snelweg en computertechnologie krijgt steeds meer invloed. En vooral dat laatste gaat het concept ‘autorijden’ helemaal omgooien. Nieuwe systemen maken het rijden niet alleen makkelijker, maar ook veiliger. Waar we ons 10 jaar geleden nog niets konden voorstellen bij de zelfrijdende auto, is deze ontwikkeling nu dichterbij dan ooit. Maar wat betekent dit voor garagehouders en automonteurs? Bestaan deze functies over 20 jaar nog wel? In deze blog vertellen wij je graag meer over de ontwikkelingen in de automotive branche en de gevolgen hiervan.

 

Transitie van monteur naar ICT’er

 

Volgens veel mensen uit de automotive branche is de transitie van monteur naar ICT’er onvermijdelijk. Daarom zijn er steeds meer bedrijven in deze branche op zoek naar echte ICT’ers. Natuurlijk blijven mechanisch georiënteerde monteurs nodig, maar je moet je afvragen of alleen mechanische kennis voldoende is voor de toekomst. De veranderingen worden steeds groter. Waar het vroeger alleen om een nieuw injectiesysteem of een andere koppeling ging, gaat het tegenwoordig om ontwikkelingen die een heel ander soort vaardigheden vereisen dan het mechanische werk. Natuurlijk blijft het sleutelwerk altijd bestaan, maar het vak van eerste of tweede monteur zal flink veranderen. Een auto wordt een ICT-platform op wielen.

 

Hoe vind je de juiste mensen?

Bij autobedrijven is er nu dus vooral gebrek aan mensen met voldoende IT-kennis. Maar hoe ga je iemand die zich interesseert voor ICT warm maken voor een branche met het imago van vuile handen en versnellingsbakken? Het antwoord op die vraag is eigenlijk erg simpel: met elkaar werken aan een nieuw imago.

 

Maar het simpelweg vervangen van monteurs voor ICT’ers is niet de juiste oplossing. Autobedrijven hebben namelijk ook te maken met huidige werknemers die ze hard nodig hebben. Bovendien moet je niet alleen vooruit kijken, maar ook naar het nu. Welke kennis en expertise heb je nu nodig? Er rijden in Nederland namelijk nog genoeg auto’s rond waar op de ‘traditionele’ manier aan gesleuteld moet worden. Voor de toekomst zullen autobedrijven steeds meer op zoek gaan naar monteurs met meer elektronische kennis.

 

Hoe kun je hier als autobedrijf op inspelen?

De opleiding tot monteur zoals we die nu kennen, zal in de toekomst steeds meer gaan veranderen. Zo wordt het volgen van een cursus elektrische voertuigen tijdens de opleiding bijvoorbeeld steeds belangrijker. Maar als autobedrijf kun je ook inspelen op de ontwikkelingen in de branche. Laat je monteurs bijvoorbeeld deelnemen aan een cursus elektrische voertuigen of kies voor een opleiding die de kennis van de opleiding tot monteur opfrist. Wil je graag weten wat jij kunt doen om voorbereid te zijn op de toekomst? Neem dan contact met ons op via 088 00 44 123 of via het contactformulier.


Deel deze pagina met je netwerk!