Waar het ziekteverzuim tijdens de financiële crisis nog daalde, stijgt het verzuim in Nederland de laatste jaren flink. Volgens cijfers van het CBS begon 2018 zelfs met het hoogste ziekteverzuimpercentage sinds tien jaar: 4,9%. Het is een probleem waar veel werkgevers mee worstelen. Enerzijds omdat je er als werkgever nauwelijks grip op krijgt, anderzijds omdat het bij langdurige ziekte veel geld kost. Ondanks dat je verzuim niet altijd kan voorkomen, is het in sommige gevallen wel te beperken. Daarom geven wij je in deze blog vijf handige tips om ziekte te voorkomen en verzuim te beperken.

 

Creëer een veilige werkomgeving

Het beperken van verzuim begint bij een goede en veilige werkplek. Als werkgever zijn er een aantal wettelijke voorschriften die je moet volgen. Zo mag de werkomgeving niet te koud of te warm zijn, moet er voldoende frisse lucht ter beschikking zijn en moet de arbeidsplaats voldoende verlicht zijn. Deze wettelijke voorschriften gelden voor alle branches, maar als garagehouder moet je nog een aantal specifieke maatregelen treffen. Denk bijvoorbeeld aan speciale handschoenen en speciaal gereedschap voor het werken aan een EV. Door volgens de veiligheidsvoorschriften te werken, verklein je de kans op bedrijfsongevallen, en dus afwezigheid van medewerkers.

 

Voorkom een te hoge werkdruk

Naast fysieke klachten, is er ook veel verzuim vanwege psychische klachten. Sinds een aantal jaar is een te hoge werkdruk zelfs een van de belangrijkste oorzaken van werkstress. Jaarlijks melden tussen de 150.000 en 300.000 mensen zich ziek vanwege een te hoge werkdruk. Door goede werkomstandigheden te creëren, voor voldoende pauzes te zorgen en te voorkomen dat medewerkers overlopen in het werk, beperk je een te hoge werkdruk.

 

Zorg voor een prettige werksfeer

Bedrijven met een fijne werksfeer hebben over het algemeen minder last van verzuim. Verzuim kan namelijk ook een gevolg zijn van een conflict op het werk. Denk bijvoorbeeld aan een ruzie, pesterijen of het buitensluiten van mensen. Houd dit goed in de gaten en grijp in als er wrijving tussen medewerkers ontstaat of als medewerkers worden buitengesloten. Maak van je medewerkers een team en organiseer een personeelsuitje of doe aan teambuilding.

 

Stimuleer een gezonde levensstijl

De gezondheid van je medewerkers is belangrijk voor het beperken van verzuim. Waarom? Omdat gezonde medewerkers fitter zijn, minder snel een griepje oplopen en meer energie hebben. Hierdoor werken ze effectiever en efficiënter en verzuimen ze minder vaak. Hoe je hier als werkgever aan kan bijdragen? Zorg voor een gezonde lunch, een goed gevulde fruitmand en stimuleer mensen om meer te bewegen.

 

Herken de symptomen

Voordat iemand zich ziek meldt, zijn er vaak al verschillende symptomen die duiden op (langdurig) verzuim. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid of gedragsverandering. Herken je bepaalde symptomen? Ga dan het gesprek aan met de medewerker in kwestie of schakel de bedrijfsarts in. Een bedrijfsarts is gespecialiseerd in het herkennen van de eerste symptomen. Door tijdig maatregelen te nemen, kan grotere schade worden voorkomen.

 

Met een goed verzuimbeleid kan je het verzuim binnen jouw bedrijf beperken en soms zelfs voorkomen. Je beperkt hiermee niet alleen de financiële risico’s, maar je laat ook zien dat je een goede werkgever bent. En dat maakt je weer aantrekkelijker voor werkzoekenden.


Deel deze pagina met je netwerk!