Waar je 10 jaar geleden met alleen technische kennis nog een heel eind kwam, is kennis van ICT anno 2019 van essentieel belang. Een goed voorbeeld daarvan zijn de ontwikkelingen op het gebied van software en technische informatie. Neem bijvoorbeeld pass-thru: een term die je waarschijnlijk wel eens hebt gehoord. Maar wat is Pass-Thru nu precies? En wat kan je er mee? In deze blog vertellen wij je alles wat je moet weten over Pass-Thru.

 

1. Wat is Pass-Thru en wat kan je er mee?

Sinds september 2009 is de Euro 5-wetgeving van toepassing. Deze wet schrijft voor dat alle autofabrikanten fabrieksinformatie, documentatie en software verplicht buiten de eigen merkorganisatie beschikbaar moeten stellen voor de aftermarket. Hieronder valt ook het kunnen (her)programmeren van regelapparaten. Dit wordt Pass-Thru genoemd.

De mogelijkheden van Pass-Thru zijn heel uitgebreid en gaan verder dan alleen het programmeren van nieuwe software. Je kan Pass-Thru namelijk ook gebruiken als je net een nieuwe trekhaak hebt ingebouwd of voor het inleren van nieuwe sleutels. Een aantal autofabrikanten maken het zelfs mogelijk om digitale onderhoudsboekjes in te vullen. Daarnaast kan je Pass-Thru gebruiken voor:

 

  • Foutcode informatie.
  • Technisch service bulletins.
  • Inleren/coderen, denk bijvoorbeeld aan trekhaken en sleutels maar ook bijvoorbeeld gasklephuizen en ECU’s.
  • Terugroepacties.
  • Schema’s.
  • Onderhoudslijsten.
  • Software-updates.

2. Hoe gebruik je Pass-Thru?

Wil je onafhankelijk en op dealerniveau kunnen repareren? Dan is dit mogelijk met Pass-Thru. Maar om Pass-Thru te kunnen gebruiken, heb je allereerst een account bij een fabrikant nodig. Wanneer je ook software wil laden, heb je Pass-Thru apparatuur nodig: een VCI met J2534-protocol. Vervolgens moet de software op een daarvoor geschikte laptop of PC worden gezet. En tot slot moet ook de acculader geschikt zijn voor Pass-Thru. Vaak wordt een acculader die ‘flashes’ en 100A kan leveren met een minimale boordspanning van 13,5V aangeraden.

 

3. Hulp bij Pass-Thru

In de praktijk blijkt het toepassen van Pass-Thru een stuk lastiger. Het volgen van een van de workshop of autogebonden online trainingen kan problemen in de toekomst voorkomen. Zo wordt tijdens de workshop “Pass-Thru” aangegeven welke gegevens nodig zijn om een account bij een fabrikant te creëren en leren we je de juiste documentatie te vinden. Daarnaast doorloop je zelf alle stappen om een ECU van nieuwe software te voorzien en leer je hoe je digitaal een serviceboek in kan vullen. Zo ben jij na het volgen van de training in staat om de juiste informatie en tools in te zetten om succesvol software-updates van een ECU uit te voeren.

 

Wil je meer weten over de workshop “Pass-Thru” of de autogebonden online trainingen? Of wil je zelf aan de slag met pass-thru, maar kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op via 088 00 44 123 of backofficie@automotiveacademy.nl.


Deel deze pagina met je netwerk!