Bij Automotive Techline komen dagelijks de meest uiteenlopende vragen binnen van monteurs die met de handen in het haar zitten. Ook de meest ervaren vakman kan wel eens tegen een probleem aanlopen waar hij de oplossing niet van weet te vinden. Speciaal voor deze mensen is de Techline in het leven geroepen. Omdat je soms net even dat extra paar ogen nodig hebt. Bij een Alfa Romeo 166 was de airconditioning de boosdoener. Deze wilde maar niet koelen en zorgde voor flinke kopzorgen.

 

De betreffende Alfa Romeo 166 2.5 V6 komt uit het jaar 2000 en roept veel vraagtekens op. Het systeem is al gevuld met 700 gram koelmiddel. Het systeem schakelt daarna wel in, de compressor draait en de ventilatoren doen hun werk. Echter koelt het geheel niet. Automotive raadt aan om eerst wat standaardanalyses uit te voeren. Lees bijvoorbeeld de foutcodes uit, check het type compressor (intern of extern) en meet de druk van het aircosysteem.

 

Te hoge druk

Er worden geen foutcodes gevonden en de hogedruk bedraagt 13 baar. De lage druk 5 bar. Deze informatie doet de technici van Automotive direct denken aan een vastzittend blokventiel. De condensor zorgt ervoor dat er vloeibaar koudemiddel in de filter/droger terecht komt, het koudemiddel wordt gefilterd en het vocht verdwijnt. Het koudemiddel komt daarna in het blokventiel (of thermostatisch expansieventiel) die op zijn beurt weer de functie heeft om de druk te verlagen. Bij het verlaten van het ventiel zakt de druk van het koudemiddel van 14 bar naar 2 tot 3 bar. Het koelmiddel gaat dan over in verzadigde damp. Zo regelt het blokventiel de opbrengst van het koudemiddel in de verdamper. Wanneer deze niet werkt, wordt er dus niet gekoeld. De enige oplossing is om het gehele blokventiel te vervangen. Zo gezegd, zo gedaan. Na het vervangen van het ventiel koelt het ventiel de uitgaande leiding van de verdamper weer zoals het hoort. Op deze manier gaat ook de airconditioning weer werken naar behoren.

 

Extra tip

Als je het blokventiel vervangen hebt, laat het systeem dan nog even extra goed draaien. Controleer dan de temperatuur en druk nogmaals, zodat je zeker weet dat alles werkt naar behoren.


Deel deze pagina met je netwerk!