De automotive branche is constant in beweging. Moderne auto’s zijn voorzien van de nieuwste snufjes die autorijden niet alleen veiliger, maar ook makkelijker maken. Neem bijvoorbeeld ‘keyless entry’ en ‘keyless go’. Dankzij dit zogenoemde ‘Passive Entry/Go’-systeem vindt het starten en stoppen van de motor, net als het ontgrendelen en vergrendelen van het voertuig, op passieve wijze plaats. Als bestuurder hoef je alleen nog maar de sleutel bij je te dragen, zonder hier iets mee te hoeven doen.

 

Dankzij keyless entry krijg je dus eenvoudiger toegang tot de auto en wordt het comfort van autorijden verhoogd. Maar wat houdt deze ontwikkeling in voor jou als monteur? Daar vertellen wij je in deze blog meer over. 

 

Kwetsbaar systeem

Een van de grootste nadelen is de kwetsbaarheid van het systeem. Zo kunnen dieven het signaal van de sleutel simuleren en vervolgens de auto eenvoudig openen en wegrijden. Ook neemt het aantal meldingen toe van mensen die wegrijden zonder sleutel, doordat een passagier met autosleutels uit de auto stapt. Wanneer de motor nog draait, kan je als bestuurder namelijk nog wel wegrijden. Alleen vormt het vergrendelen of opnieuw starten zonder sleutels uiteindelijk een probleem. 

 

Foutopsporing

Door de toename van elektronica in auto’s is het opsporen van problemen de laatste jaren sowieso steeds moeilijker geworden. Bovendien is een foutopsporing in dit geval alleen mogelijk wanneer je over een geschikt diagnose-instrument en autofabrikantspecifieke documentatie beschikt. Dit komt door de systeemopbouw en de onderlinge verbinding van de regeleenheden via de CAN-bus. 

 

Heb je het probleem opgespoord en wil je de defecte regeleenheden vervangen? Dan kan je als monteur tegen het volgende probleem aanlopen. De regeleenheden van sommige auto’s zijn namelijk alleen nog online in te leren. Kennis en apparatuur voor het werken met Pass-Thru zijn dan ook essentieel. 

 

Wil jij ook op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en jouw kennis bijspijkeren? Bekijk dan onze ruime aanbod opleidingen, trainingen en workshops.


Deel deze pagina met je netwerk!