Heel even leek het erop dat de invoering van de deeltjesteller als onderdeel van de APK tot 2028 op zich zou laten wachten. Maar op 12 januari kondigde Stientje van Veldhoven, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, in een brief aan de Tweede Kamer aan dat de APK voor dieselvoertuigen per 1 juli 2022 wordt uitgebreid met een controle op de aanwezigheid van een goed werkend roetfilter. Dat gebeurt door middel van een deeltjesteller. Wat de invoering van de regelgeving voor jouw autogarage betekent, vertellen we je in deze blog. 

 

Hoe zat het ook alweer?

In dieselmotoren zitten roetfilters. Deze filters zorgen ervoor dat de roetdeeltjes worden opgevangen, waardoor de uitstoot van fijnstof aanzienlijk wordt verminderd. Helaas kan een roetfilter ook verstopt raken, kapot gaan of tot problemen in de motor leiden. Daarom laten sommige mensen het filter verwijderen. Echter is het voor keurmeesters erg lastig om vast te stellen of een roetfilter nog in de auto aanwezig is of niet. Door visuele waarneming kan je wel zien of het roetfilterhuis er nog in zit, maar niet of daar het roetfilterelement nog in zit. Daarom is het vanaf 1 juli 2022 voor keurmeesters verplicht om te controleren op een werkend roetfilter met een deeltjesteller. 

 

De gevolgen voor autogarages

Het aanschaffen van een deeltjesteller wordt, op verzoek van de autobranche, niet verplicht. Ieder garagebedrijf mag dus zelf bepalen of ze willen investeren in een deeltjesteller of niet. Doe je dit niet, dan mag je helaas ook geen dieselauto’s keuren die aan de criteria van de nieuwe wet- en regelgeving voldoen. 

 

De kansen voor autogarages

Ok, je hebt als garagebedrijf dus de vrijheid om wel of geen gebruik te maken van de deeltjesteller. Om jou te helpen bij het maken van de juiste beslissing, zetten we de twee opties nog even op een rijtje. Besluit je om de investering niet te doen, dan zal je klanten moeten weigeren. Schaf je ‘m wel aan, dan kan je jouw klanten niet alleen goed servicen, maar kan je ook verdienen aan gerelateerde werkzaamheden. Roetfilters moeten namelijk ook gereinigd en vervangen worden. Bovendien heb je al een deeltjesteller vanaf vijfduizend euro. Heb jij de keuze al gemaakt?

 

Wil jij als keurmeester op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen? En wil je aan jouw skills blijven werken? Voor een goede automotive studie, ben je bij Automotive Academy aan het juiste adres. Benieuwd naar onze trainingen? Bekijk hier het complete aanbod!


Deel deze pagina met je netwerk!