Voor het bijvullen van een airco gelden strenge Europese regels. Hier wordt streng op gecontroleerd. Door een aanpassing in deze wetgeving mag de leverancier van koudemiddelen deze sinds januari 2015 alleen nog maar leveren aan bedrijven waar een monteur met F-gassen certificaat werkzaam is.

 

Om onderhoud aan airco’s te kunnen verrichten, is het dus belangrijk in het bezit te zijn van een F-gassen certificaat. Maar hoe zit het ook alweer? Wat zijn F-gassen precies en hoe zorg je ervoor dat jij aan de regels voldoet? Daar vertellen wij je graag meer over in deze blog. 

 

Wat zijn F-gassen?

F-gassen zijn gassen die fluor (F) bevatten en die worden genoemd in de F-gassenverordening (EU 517/2014). Deze verordening geldt vanaf 1 januari 2015 en vervangt de eerdere Verordening EG 842/2006. In bijna alle koudemiddelen die in koelinstallaties gebruikt worden, zit fluor en dus ook F-gassen. Dit geldt voor transportkoeling, maar ook voor airco’s in auto’s. 

 

Waarom bestaat de F-gassenverordening?

F-gassen zijn gassen die een broeikaseffect hebben. Ze zijn dus slecht voor het milieu. Om te voorkomen dat F-gassen in het milieu terechtkomen, is de wetgeving rondom F-gassen ontstaan. Er is trouwens een uitzondering op komst, namelijk koelen met CO2. In CO2 zit namelijk geen fluor. Dit komt bijvoorbeeld voor in de nieuwe Audi A8. 

 

Welke verplichtingen zijn er?

Iedereen die werkt aan koelinstallaties waarin zich gefluoreerde of ozonlaagafbrekende stoffen bevinden en waarbij koudemiddel uit de installatie wordt gehaald, moet in het bezit zijn van een diploma of F-gassen certificaat dat bij die werkzaamheden hoort. Dit geldt dus ook voor automonteurs die aan airco’s in auto’s werken. Om aan deze eis te voldoen is het voor minimaal één medewerker noodzakelijk om het certificaat “Terugwinnen Mobiele Airco” in zijn bezit te hebben. Alleen medewerkers met een F-gassen certificaat mogen deze werkzaamheden uitvoeren. Houd hier dus ook rekening mee in de vakanties!


Deel deze pagina met je netwerk!