Steeds meer garagehouders hebben moeite met het vinden van personeel. Of beter gezegd: ze hebben moeite met het vinden van geschikt personeel. Logisch, aangezien er de laatste jaren nogal wat is veranderd in de automotive branche. Zo ziet het beroep van automonteur er tegenwoordig heel anders uit dan 20 jaar geleden. Monteurs moeten zich dus regelmatig bijscholen om up-to-date te blijven. Daarnaast kiezen steeds minder jongeren voor een opleiding autotechniek. En daar ondervinden veel garagehouders vroeg of laat de gevolgen van. Hoe ga je hier als garagehouder slim mee om? En hoe kom je, ondanks een tekort, toch aan geschikt personeel? Daar vertellen wij je in deze blog meer over.

 

Toename elektrische voertuigen

Het aantal elektrische auto’s is de laatste jaren flink toegenomen. Waar er in 2014 nog ‘maar’ 4.600 FEV’s (Full Electric Vehicle) in Nederland rondreden¹, is dit aantal in juni 2021 gestegen tot ruim 190.000. Daarnaast rijden er ook nog ruim 120.000 PHEV’s (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) rond op de Nederlandse wegen². De komende jaren nemen deze aantallen alleen maar toe. Dit veranderende straatbeeld heeft veel invloed op het beroep van automonteur. Monteurs hebben vaker kennis nodig van beide soorten auto’s.

 

Veranderende werkzaamheden

Kennis van elektromotoren is één, maar in de automotive branche volgen nieuwe technologieën elkaar in rap tempo op. Sensoren en elektronica spelen bijvoorbeeld een steeds belangrijkere rol. Het gevolg? De aard van het werk verandert. In de toekomst zal de monteur minder vaak auto’s uitlezen en zelf diagnoses stellen. De focus van automonteurs verschuift hierdoor langzamerhand van onderhoudswerkzaamheden naar werken met software en elektronica. Ook dit vraagt om regelmatige bijscholing.

 

Klaar voor de nieuwe klant

Helaas is er niet één kant-en-klare oplossing voor het tekort aan automonteurs. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je als garagehouder kunt doen om hier slim op in te spelen. Eén van die oplossingen is het opleiden van eigen personeel. Zo is ons Technisch Opleidingsplan bijvoorbeeld speciaal ontworpen om als automonteur bij te blijven en klaar te staan voor de hedendaagse klant. Bovendien maak je jezelf op deze manier een aantrekkelijke werkgever voor potentiële nieuwe werknemers. Gesproken over een win-win-situatie!

 

1. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/19/aantal-volledig-elektrische-auto-s-verdubbeld

2. https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-en-milieu-innovaties/elektrisch-rijden/stand-van-zaken/cijfers-elektrisch-vervoer

 


Deel deze pagina met je netwerk!