Vroeger werkten veel mensen hun hele leven voor dezelfde baas, maar dat is tegenwoordig wel anders. Dit komt niet alleen doordat het aanbod is toegenomen, maar ook doordat het tegenwoordig heel eenvoudig is om van baan te switchen. Fijn voor de werknemers, maar niet voor jou als werkgever. Want wat doe je als een van jouw meest waardevolle medewerkers zijn baan opzegt? In deze blog geven wij je handige tips om dit te voorkomen en het verloop binnen jouw bedrijf te minimaliseren.

 

Tevreden medewerkers

In welke branche je ook werkzaam bent, tevreden medewerkers zijn ontzettend belangrijk. Niet alleen omdat ze het verloop binnen jouw bedrijf beperken, maar ook omdat tevreden mensen meer opleveren. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat gelukkige mensen productiever, creatiever en stressbestendiger zijn dan hun ontevreden collega’s. 

 

Oorzaak nummer één

Uit het Nationaal Onderzoek ter Verbetering van Organisatie Resultaten (NOVOR), kwam één duidelijke oorzaak van personeelsverloop naar voren: slecht leiderschap. De drie belangrijkste redenen voor ontevreden medewerkers om op zoek te gaan naar een andere baan:

 

  • De medewerkers worden niet betrokken door de leidinggevende(n).
  • De leidinggevende communiceert niet op persoonlijke basis met de medewerker.
  • De directie heeft geen duidelijk beeld van de behoeften van de individuele medewerker.

Training ‘Succesvol leidinggeven’

Om medewerkers optimaal te laten functioneren, is succesvol leidinggeven dus een “must”. Maar succesvol leidinggeven draait om meer dan alleen duidelijke communicatie en het creëren van betrokkenheid. Want hoe krijg je medewerkers mee in veranderingen binnen jouw bedrijf? En welke eigen verantwoordelijkheden mag je verwachten van de mensen binnen jouw bedrijf? Succesvol leidinggeven is niet iets wat je zomaar doet. Gelukkig kan je dit wel leren. Bijvoorbeeld tijdens de training ‘Succesvol leidinggeven’ van Automotive Academy. Benieuwd of dit iets voor jou is? Bekijk dan de training of neem contact met ons op.


Deel deze pagina met je netwerk!