Een veilige werkomgeving is erg belangrijk, zeker in de automotive branche. In de werkplaats wordt ten slotte gewerkt met grote objecten en speciale apparatuur. Natuurlijk zijn er de regels uit de Arbowet, waar ieder bedrijf zich aan moet houden, maar er zijn ook andere maatregelen die je als bedrijf kan nemen om de gezondheid, veiligheid en het welzijn van werknemers te waarborgen. Benieuwd welke dit zijn? Wij vertellen je er graag meer over in deze blog. 

 

Aanstellen van BHV’ers

Een van de belangrijkste onderdelen van het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving is het aanstellen van bedrijfshulpverleners (BHV’ers). Volgens de Arbowet moeten er in iedere organisatie BHV’ers aanwezig zijn. Is de bedrijfshulpverlening niet in orde? Dan kan de Inspectie maatregelen nemen. Gelukkig hoeft het behalen van een BHV-pas niet moeilijk te zijn. BHV workshops duren meestal slechts een dag en na het succesvol maken van een toets ontvang je direct de BHV-pas. 

 

De juiste werkkleding

Automonteurs verrichten iedere dag zwaar werk, dus die korte broek en dat t-shirtje kan je in de kast laten liggen. In de meeste garages werken de monteurs in een overall: een veilige en praktische keuze. Een overall is namelijk erg stevig en biedt bescherming tegen stoffen als olie. Bovendien is de kans om met een overall ergens achter te blijven haken een stuk kleiner. En omdat de overalls zijn voorzien van diverse zakken, heb je altijd het juiste gereedschap bij de hand. Dragen alle monteurs dezelfde overall met bedrijfslogo? Dan draagt dit ook nog eens bij aan de uitstraling van het garagebedrijf.

 

Goed gevulde gereedschapswagen

Zonder het juiste gereedschap is het niet alleen moeilijker om de juiste diagnose te stellen, maar loop je ook meer risico. Zo heb je voor het sleutelen aan elektrische- en hybride voertuigen bijvoorbeeld speciaal geïsoleerd VDE gereedschap nodig. Zorg voor een complete gereedschapswagen en berg alles na gebruik weer netjes op. Op die manier heeft iedereen in de werkplaats altijd het juiste gereedschap voor handen. Vergeet ook niet de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen bij het gebruik van het gereedschap. Gebruik zelf bijvoorbeeld een veiligheidsbril, veiligheidskap of oorkappen en zorg dat gereedschap en machines na gebruik weer zijn voorzien van de juiste beschermkappen.

 

Voldoet jouw werkplaats aan alle veiligheidsmaatregelen? Dan is het tijd voor de volgende stap. Onderscheid jezelf van de concurrentie door nieuwe kennis op te doen. Benieuwd welke opleiding of workshop bij jou past? Bekijk dan ons complete aanbod of neem contact met ons op!


Deel deze pagina met je netwerk!