Een oscilloscoop is een mooi meetinstrument, mits je weet hoe je ermee om moet gaan. Tijdens het diagnosticeren van sensoren en actuatoren zijn bepaalde metingen noodzakelijk om de oorzaak van een storing vast te stellen. Het meten met de scoop kan deel uitmaken van deze diagnose. Op internet staan verschillende beschrijvingen van de werking en de omgang met een scoop. In deze blog gaan we hier wat dieper op in. Want meten met de scoop: hoe doe je dat?
Verschillende oscilloscopen
Oscilloscopen zijn er in verschillende varianten: geïntegreerd in de uitleesapparatuur, een handheld oscilloscoop en koppelbaar aan een computer of laptop. Dat laatste geldt voor de PicoScope, die veel wordt gebruikt in de automotive branche. De hardware van deze scoop zit in een interface ingebouwd die met een USB 3.0 kabel eenvoudig aan een computer kan worden aangesloten. Op de computer gebruik je vervolgens de PicoScope software.
De spanning instellen van de PicoScope
Voordat je kan beginnen met meten, moet je de maximale spanning die je verwacht te meten, instellen. Bij het openen van de software staat de schaal namelijk standaard op ‘automatisch’. Wanneer de spanning plotseling sterk verandert, kan dit leiden tot onjuiste diagnoses. Voor de meeste automotive-toepassingen is een schaal van 20 volt voldoende. Wanneer de gemeten spanning toch hoger is dan deze 20 volt, verschijnt er bovenin het scherm de melding: “channel overrange”. In dit geval moet je de spanningsschaal verhogen.
Instellen van de tijdsbasis
Heb je de spanningsschaal juist ingesteld? Dan gaan we door naar de volgende stap: het instellen van de tijd per divisie. De juiste tijdsbasis is afhankelijk van wat je precies wilt meten. Wil je de accuspanning tijdens het starten meten? Of een relatieve compressietest? Kies dan voor 1 seconde per divisie. Wil je het signaal van sensoren of actuatoren meten? Dan stel je de tijdsbasis in op 10 tot 100 ms/div. Tijdens de meting kan je de tijdsbasis altijd aanpassen om het correcte signaal op het beeldscherm te tonen.
Instellen triggering
Met een standaard multimeter kan je eenvoudig constante spanningen meten. Heb je te maken met niet constante spanningen? Dan zal een standaard multimeter slechts een gemiddelde waarde weergeven. Met een scoop kan je het signaal met behulp van een trigger eenvoudig (real-time) fixeren. Het stellen van de juiste diagnose wordt op deze manier een stuk makkelijker.
Hulp nodig?
Heb je hulp nodig bij het aansluiten of instellen van de scoop? Of wil je beter worden in het begrijpen van de gemeten signalen? Dan is de Training Pico Oscilloscoop echt iets voor jou. Tijdens deze training gaan we aan de slag met de Automotive PicoScope. Je leert hoe je de instellingen van de scoop correct moet invoeren en hoe je scoopmetingen moet toepassen. Zo wordt het meten met de scoop een fluitje van een cent!
Bij het stellen van een diagnose is de eerste stap vaak het uitlezen met diagnoseapparatuur. Na deze stap kan gericht worden gemeten aan de auto met een proeflampje of multimeter, maar soms is dit niet afdoende. Voor diepgaande diagnose is het meten van signalen aan diverse sensoren, actuatoren en CAN-bus een oscilloscoop nodig.
In deze training wordt het aansluiten, instellen en interpreteren van de gemeten signalen bijgebracht. Daarnaast worden meerdere signalen gelijktijdig gemeten met een 4-kanaals oscilloscoop en de uitgebreide diagnosemogelijkheden hiervan duidelijk.
Deel deze pagina met je netwerk!