Het aanbod hybride- en elektrische auto’s is de laatste jaren flink toegenomen. Waar elektrisch rijden een aantal jaar geleden voor de gewone consument nog onbetaalbaar was, neemt ook het aanbod elektrische auto’s steeds meer toe. Dat zien we niet alleen terug op de wegen in Nederland, maar ook in het universele garagebedrijf. Steeds meer garagebedrijven besluiten namelijk hun kennis op het gebied van onderhoud aan EV’s uit te breiden. Natuurlijk om huidige klanten, die de overstap naar elektrisch maken, te behouden, maar ook om nieuwe klanten aan te trekken. Met de juiste training en onderdelen is dit voor ieder garagebedrijf mogelijk. In deze blog vertellen we hier graag meer over. 

 

De juiste kennis

Voor diagnose en reparatie aan elektrische- en hybride voertuigen is de juiste kennis noodzakelijk. Zo heb je voor diagnose en reparatie aan het accumanagement bijvoorbeeld specifieke systeemkennis nodig. Daarnaast zijn diagnoseprocedures en veiligheidsvoorschriften erg belangrijk. De diagnosestappen en benodigde controles voor het accumanagement van EV’s verschillen namelijk veel met die van de conventionele verbrandingsmotor. Tijdens de training Diagnose en reparatie aan e-voertuigen accumanagement worden de complexe storingen volgens diagnoseprocedures, diagnosetesters en de bijbehorende veiligheidsvoorschriften uitgebreid behandeld.

 

De juiste onderdelen

Volledig elektrische auto’s bevatten veel minder bewegende delen dan een gewone auto. Zo ontbreken bijvoorbeeld de bougies, zuigers, uitlaatsystemen, koppelingen, kleppen en andere bewegende onderdelen. Toch zijn er genoeg onderdelen die wél onderhoud nodig hebben. Neem bijvoorbeeld de ABS, aircocompressor en luchtvering. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat je in die stille, elektrische auto werkelijk ieder geluidje hoort. 

 

Toch zijn er nog genoeg universele garagebedrijven die nog geen onderhoud aan EV’s aanbieden. Een veelgehoord argument is dat het verkrijgen van onderdelen erg lastig en duur is. Je zou hiervoor alleen bij de dealer terecht kunnen. Deze gedachten zijn onterecht, want de onderdelen zijn ook verkrijgbaar voor het universele garagebedrijf bij hun grossier. Van aandrijfassen en remmen tot filters en laadkabels. Er zijn ook handige overzichten per autotype beschikbaar bij jouw grossier. Zo zie je in een oogopslag welke onderdelen er per autotype beschikbaar zijn.

 

Het juiste gereedschap

Bij het sleutelen aan elektrische auto’s is het juiste gereedschap een absoluut vereiste. Voor het sleutelen aan elektrische- en hybride voertuigen heb je namelijk speciaal geïsoleerd VDE gereedschap nodig. Dit maakt het stellen van de diagnose niet alleen eenvoudiger, maar maakt het werk bovenal een stuk veiliger. Daarnaast ben je verplicht om hybride en EV-voertuigen af te schermen en te signaleren. Gebruik hiervoor een afzetketting, hoogspanningsloper, geïsoleerde reddingshaak en waarschuwingsborden.

 

Met bovenstaande tips kan je de eerste stappen zetten om jouw garagebedrijf klaar te stomen voor onderhoud aan elektrische- en hybride auto’s. Ben jij al klaar voor de nieuwe klant? 


Deel deze pagina met je netwerk!