Autotechniek staat nooit stil. Daarom is het zaak dat je als autotechnicus je kennis voortdurend op peil houdt. Het maakt jou aantrekkelijker voor autobedrijven én je werkt tegelijk aan je eigen loopbaan. Bij Automotive Academy ben je verzekerd van opleidingen op maat, die naadloos aansluiten bij jouw niveau en dagelijkse praktijk. Op mooie opleidingslocaties, met deskundige trainers, interessante auto’s en moderne apparatuur. Hoe dat bevalt? We vroegen het aan de mensen van Vakgarage Maashorst in het Limburgse Meterik. 

 

Interview Vakgarage Maashorst thumbnail.jpg

 

Als we bij het autobedrijf aan de Sint Jansstraat arriveren, springt direct het fraaie nieuwe pand in het oog. Alles is spic en span, zowel binnen als op het buitenterrein. Ramona Cuenen, die samen met haar man Sander het bedrijf runt, verwelkomt ons met koffie. Nog voordat we goed en wel zitten, vertelt zij al honderduit. Vakgarage Maashorst blijkt een echt familiebedrijf. “Sander nam het bedrijf 23 jaar geleden over van zijn schoonvader”, vertelt Ramona. “Hij was toen de enige monteur. Ramona haar moeder deed de administratie en haar zus de receptie. Het bedrijf groeide, mede door de overname van een garage in het naburige Horst. Voorwaarde was dat de enige monteur daar ook bij ons in dienst kwam. Ikzelf wilde ook graag in het bedrijf en uiteindelijk heb ik mijn moeder opgevolgd. En die monteur, Charles, die werkt hier nog altijd, als service- en schadeadviseur. Ons team bestaat nu met Sander en mij erbij uit achttien mensen.”

 

Ramona Cuenen Vakgarage Maashorst.jpg

 

Waarom Automotive Academy?

We vragen waarom zij kozen voor de opleidingen van Automotive Academy en - minstens zo belangrijk - wat zij ervan vinden. “Vijf werkplaatsmedewerkers hebben nu deelgenomen aan de TOP-trainingen, het Technisch Opleidingsplan”, zegt Ramona, “ieder op zijn eigen niveau. Dat vinden we belangrijk voor de kwaliteit die wij aan onze klanten willen bieden, maar het is tegelijk waardevol voor hun eigen ontwikkeling. Het past ook in ons beleid om goede mensen aan ons te binden. Dat doen we met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, maar ook met aandacht voor elkaar, zoals met de kerstborrel of bouwvakborrel. En straks als het hier kermis is, gaat de tent dicht en vieren we samen feest. Met een goede opleiding snijdt het mes ook aan twee kanten. Wij investeren in onze mensen en zij investeren in zichzelf én in ons bedrijf. Voorheen werkten we met een ander opleidingsinstituut, maar sinds 2016 laten we onze mensen trainen door Automotive Academy. En dat bevalt prima. Nieuwe medewerkers bieden we gelijk de mogelijkheid aan. En voor mezelf heb ik weleens gekeken naar de managementopleiding. Ik denk dat ik daar nog wel verder in kan groeien om onze mensen zo goed mogelijk aan te sturen.”

 

Werkplaats Vakgarage Maashorst.jpg

 

Wat vinden de cursisten?

Tijd om twee cursisten op de werkvloer aan het woord te laten, Tonny Achten (55) en Vince Vervoort (25). Beiden monteur en apk-keurmeester, diagnosespecialist en specialist onderhouden & repareren E-voertuigen.

 

Vakgarage Maashorst Tonny en Vince.jpg

 

‘Diagnose stellen aan de hand van fueltrims was voor mij een eyeopener’

 

Tonny werkt nog maar twee en een half jaar bij Vakgarage Maashorst, maar hij is een ervaren rot in het autovak. “Op m’n twaalfde stond ik al auto’s te poetsen en toen ik zestien was begon ik bij een autobedrijf. Na lange dienstverbanden bij een Nissan-dealer en een Fiat-dealer wilde ik weer eens wat meer afwisseling. Wat dat betreft kan ik me hier prima uitleven want er is geen dag hetzelfde. Wat ik van de trainingen van Automotive Academy vind? Het is sowieso altijd goed om je vakkennis op peil te houden en het wordt pas echt interessant als je met lastige storingen te maken krijgt die goed aansluiten op je dagelijkse praktijk. Na een nulmeting van je kennis ga je aan de slag op je eigen niveau. De trainers weten ook waar ze over praten. Voor mij was het bijvoorbeeld een eyeopener om diagnose te stellen aan de hand van fueltrims. Wat ik ook top vind, is dat we als cursist gebruik kunnen maken van de database Solutions Pro van AutoNiveau. Hierdoor kun je vaak sneller een diagnose stellen. Nog een voordeel: als je er in de werkplaats zelf niet uitkomt met een storing, dan kan de AutoNiveau-helpdesk met de remotefunctie op afstand meekijken. Sinds kort zitten we op de nieuwe trainingslocatie in Weert. Een mooie grote ruimte, met voldoende leuke auto’s om aan te werken.” 

 

‘Ik heb ook wel ervaring met andere opleidingen, maar hier leer ik meer’

 

Vince begon in 2016 als stagiair bij Vakgarage Maashorst en is er nooit meer weggegaan. “Ik ken Sander van de autocross, want ik race zelf ook. Je werkt hier niet voor een baas die in zijn nette pak boven de groep staat. Sander en Ramona maken gewoon deel uit van het team, we doen het hier echt samen. Die sfeer bevalt mij heel goed. Ik vind het belangrijk om je kennis te blijven bijspijkeren met technische opleidingen en het is mooi dat het bedrijf hierin investeert. Het niveau van de trainingen en het lesmateriaal van Automotive Academy is goed en de groepen zijn niet te groot. Iedereen komt zo volop aan bod. Wat ik mooi vind aan de trainingen is om op een simpele manier te leren meten wat de oorzaak is van een op het oog lastige storing. Hoe pak je het aan? Waar moet je allemaal aan denken? Wat zijn de valkuilen? De locatie Weert is een verbetering ten opzichte van Helmond, waar we eerst zaten. Een mooi theorielokaal, er is airco en de apparatuur om in de praktijk mee te werken is top. Ik heb ook wel ervaring met andere opleidingen, maar hier leer ik meer. Ik heb net de training klimaatregeling afgerond en na de zomer ga ik opnieuw weer eens kijken welke opleiding ik zou willen doen.”

 

Vakgarage Maashorst.jpg

 

Hoogte- en dieptepunten

We keren nog even terug naar Ramona en Sander. De sfeer van het moderne familiebedrijf hebben we intussen goed kunnen proeven. De opvolging lijkt al verzekerd want ook voor hun zonen Joep (14) en Bram (10) is het alles auto’s wat de klok slaat. Ramona: “Joep zit in een autocrossteam en rijdt Europese wedstrijden. Bram kan niet wachten tot hijzelf ook oud genoeg is. Joep heeft daarnaast met vrienden een oude Peugeot 206 van Sander gekocht, waar ze naar hartenlust aan sleutelen en waar ze op een braakliggend terrein hier aan de overkant mee crossen. Zo’n raceweekend is een echt familie-uitje. Wel weer met auto’s, maar even weg van de drukte van alledag. Het improviseren tijdens de nieuwbouw heeft veel van het hele team gevergd en het was ook een verdrietige tijd. Onze chef werkplaats Patrick Hermkens overleed vorig jaar na een kort ziekbed en Sanders moeder stierf aan corona. In dezelfde periode vierden we ons twintigjarig bestaan als Vakgarage Maashorst. We zijn er nu echt aan toe om weer eens gewoon lekker samen te werken, zonder sores en stress. En dat doen we ook, als hecht team.”   


Deel deze pagina met je netwerk!