Auto’s zijn tegenwoordig van alle gemakken voorzien en bijna net zo ‘connected’ als onze smartphone. Dat brengt veel voordelen met zich mee, maar leidt ook tot mogelijke gevaren. Zo kunnen elektronische systemen door mensen met verkeerde bedoelingen gehackt worden. Cybersecurity, diefstalbescherming en de beveiliging van elektronische onderdelen zijn daarom wettelijk verplicht. Autofabrikanten doen dan ook hun uiterste best om auto’s, auto-onderdelen én de digitale toegang tot voertuigelektronica zo goed mogelijk te beveiligen. Het enige nadeel: om toegang te krijgen tot beveiligde onderdelen hanteren verschillende autofabrikanten verschillende procedures. Dit is erg omslachtig en kost autobedrijven veel tijd. Gelukkig gaat de nieuwe Europese SERMI-wetgeving daar vanaf 1 augustus 2023 verandering in brengen. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over SERMI.

 

Wat is SERMI?

SERMI staat voor Security Related Vehicle Repair and Maintenance Information en is dé oplossing van fabrikanten op de vraag van de Europese Unie om alle verschillende anti-diefstalcertificeringen te vervangen door één universeel certificaat. Onafhankelijke auto-, schadeherstel- en camperbedrijven hebben dit certificaat na 1 augustus 2023 nodig om te mogen sleutelen en programmeren aan alle onderdelen die te maken hebben met diefstalpreventie. Denk aan het vervangen van sloten, het inleren van sleutels en het uitvoeren van software-updates aan beveiligde elektronicamodules. Na deze datum is het niet meer mogelijk om merkspecifieke anti-diefstalcertificaten aan te vragen of te verlengen. Zowel de werkgever als de werknemer moeten dan over een SERMI-certificaat beschikken. Zo krijg je eenvoudig via één certificaat toegang tot alle anti-diefstalsystemen van verschillende fabrikanten. 

 

De voordelen van SERMI

Op korte termijn vereist SERMI wat extra tijd en inspanningen van zowel autobedrijven als werknemers, maar op de lange termijn levert de nieuwe manier van certificeren diverse voordelen op. Allereerst levert het tijdwinst op, omdat aparte toegang per merk niet meer nodig is. Bovendien ben je niet meer afhankelijk van de fabrikant, wat leidt tot meer onafhankelijkheid. Tot slot hoef je nog maar één certificaat aan te vragen in plaats van meerdere, wat onderaan de streep ook weer tijd en geld scheelt. 

 

Hoe kom ik aan een SERMI-certificaat?

Op het moment van schrijven is het nog niet mogelijk om een SERMI-certificaat aan te vragen. Toch kan je je er als bedrijf wel op voorbereiden. Om in aanmerking te komen voor het SERMI-certificaat moet je aan de volgende eisen voldoen: 

 

  • Je bent aantoonbaar werkzaam in de automotive sector.
  • Je hebt een aansprakelijkheidsverzekering.
  • Je hebt getrainde medewerkers in dienst (autotechnicus niveau 2 of twee jaar aantoonbare ervaring als monteur).
  • Je maakt geen reclame voor of verkoopt activiteiten die de emissie van voertuigen aanpassen (inclusief motortuning). 

Het certificaat is persoonlijk, dus werknemers moeten het certificaat op persoonlijke titel aanvragen. De goedkeuring van medewerkers is wel gekoppeld aan de goedkeuring van het bedrijf. Je moet als werkgever dus ook in het bezit zijn van een SERMI-certificaat voordat medewerkers deze kunnen aanvragen. 

 

Kosten en geldigheid

Het is nog niet bekend wat de kosten van een SERMI-certificaat gaan zijn, omdat nog onduidelijk is welke certificeringsbedrijven het SERMI-certificaat gaan uitgeven. Ook is het onbekend vanaf wanneer de certificering kan worden aangevraagd. De geldigheid van het certificaat is wel vastgesteld. Dit is 5 jaar. Eenmaal in het bezit van de SERMI-certificering, hoef je dus vijf jaar geen actie te ondernemen. Zodra de overige informatie bekend is, zal BOVAG deze informatie delen. Daarom verwijzen wij je graag naar Mijn BOVAG - Alles over SERMI voor de meest actuele informatie.


Deel deze pagina met je netwerk!