We kunnen er niet meer omheen: de elektrische auto is aan een flinke opmars bezig. Maar doordat volledig elektrische auto’s nagenoeg onderhoudsvrij zijn, zitten veel garagebedrijven met een probleem. Want waar ga je als garagehouder in de toekomst nog aan verdienen als auto’s steeds minder onderhoud nodig hebben?

 

Lagere onderhoudskosten

Een volledig elektrische auto heeft nauwelijks draaiende motoronderdelen. Hierdoor is er minder onderhoud nodig. In een volledig elektrische auto vind je geen bougies en filters en ook de versnellingsbak ontbreekt. De meest slijtagegevoelige delen van deze auto’s zijn de accu en de banden. De onderhoudskosten van een volledig elektrische auto liggen daarom gemiddeld een stuk lager dan die van een ‘gewone’ auto.  Een grote beurt aan een elektrische auto? Die bestaat uit banden controleren, remmen schoonmaken, uitlijnen, de airco controleren en het interieurfilter vervangen. Dit is nog geen kwart van het onderhoud dat een benzine- of dieselauto nodig heeft.

 

De gevolgen

BOVAG voorspelt dat in 2025 maar liefst 25 procent van alle nieuwe auto’s een elektrische zal zijn. In 2030 zou dit zomaar 75 procent kunnen zijn. Dat betekent dat er in 2030 zo’n 1,5 miljoen elektrische auto’s op de Nederlandse wegen zullen rondrijden. Vooral bedrijven die zich bezighouden met het verkopen en onderhouden van auto’s tot zes jaar zullen hier de gevolgen van voelen. BOVAG voorspelt voor die bedrijven een omzetdaling van maar liefst 31 procent over 10 jaar. Het goede nieuws? Er rijden in 2030 nog steeds 7,5 miljoen auto’s op benzine en diesel rond. 

 

De monteur van de toekomst

Deze ontwikkelingen brengen niet alleen veel nieuwe uitdagingen voor garagehouders met zich mee. Ook het beroep van automonteur verandert. Het opdoen van nieuwe kennis is nu belangrijker dan ooit. Want waar de monteur nu nog de olie ververst en sleutelt aan versnellingsbakken, is er voor het sleutelen aan elektrische auto’s uitgebreidere kennis nodig. Wil jij klaar zijn voor nieuwe technieken? Klaarstaan voor de nieuwe klant? Dankzij de opleidingstrajecten van Automotive Academy is jouw garagebedrijf klaar voor de toekomst en hoef je geen ‘nee’ meer te verkopen.

 

Bron: https://www.ad.nl/auto/geen-cent-te-verdienen-aan-elektrische-auto-voor-autobedrijf~a396188f/


Deel deze pagina met je netwerk!