Een haperende airco, daar wordt je niet blij van! Een Peugeot 207 uit 2008 komt met dit probleem een garage binnen. Na een grondige inspectie krijgt de monteur het mankement nog niet boven water. Automotive Techline denkt mee!

 

Eerst een stukje achtergrondinformatie. De betreffende monteur heeft de Peugeot reeds uitgelezen waarna twee foutcodes naar boven kwamen. Een foutmelding 994 in de centrale elektronica, dit heeft betrekking tot de aircocompressor. Daarnaast wordt foutmelding P0597 weergegeven, wat inhoudt dat de elektrische thermostaat verwarming niet plausibel is. Vanzelfsprekend gaat de monteur allereerst op zoek naar een defect in en rondom het aircosysteem. De magneetkoppeling van de airco lijkt niet in te slaan. Deze koppeling zorgt voor het in- en uitschakelen van de airconditioning. De monteur heeft alle massa-aansluitingen gecontroleerd, maar dit mocht helaas niet baten. Het probleem blijft bestaan.

 

Interpretatie van foutcodes

Na inschakeling van Automotive Techline wordt allereerst geadviseerd om alle foutcodes goed uit te lezen. Hebben de codes een verband met elkaar? Een technisch probleem kan immers verschillende oorzaken hebben. Een slim hulpmiddel is om alle mogelijke oorzaken op te schrijven en deze af te strepen tot je de juiste treft.

 

Mission accomplished

De eerder genoemde storing P0597 die uit het motormanagement naar voren kwam, wordt verder onderzocht. Automotive geeft aan dat deze storing eerst opgelost moet worden. Wellicht is het probleem met de airconditioning dan ook direct verdwenen. En dat bleek te kloppen! In dit geval bleek de stekker van de elektrische thermostaat de boosdoener. De stekker is schoongemaakt en dat bleek al voldoende om het probleem te verhelpen.

 

De elektrische thermostaat kan in het motormanagement de motortemperatuur laten schommelen tussen de circa 80 en 110 graden Celcius. Als de stekker niet goed contact maakt, kan het motormanagement de temperatuur niet meer beïnvloeden en deze hoog laten oplopen. Om deze temperatuur niet verder te laten stijgen, werd de airconditioning door het motormanagement automatisch uitgezet. Met alle gevolgen van dien.

 

Wil je checken of de thermostaat het euvel is? Trek dan de stekker van de thermostaat los en sluit hier een lamp op aan. Als de magneetkoppeling dan inslaat, is het probleem verholpen!


Deel deze pagina met je netwerk!