Ford Focus 1.0 benzine 2013

 

Een autobedrijf krijgt te maken met een Ford Focus die maar moeizaam aanslaat en bij een koude motor geeft de auto bij het starten soms de melding 'Motorservice nu'. Bij het uitlezen verschijnt de foutcode P0191-21 met de omschrijving 'Brandstofverdeler druksensorsignaal te laag'. De monteur die de auto heeft doorgemeten en de brandstoflijn heeft gecontroleerd, kan niets afwijkends ontdekken en besluit contact op te nemen met Automotive Techline.

actieve veiligheid

 

Hier op de helpdesk gaat al snel een lampje branden, want in de databank AutoNiveau Solutions Pro (ASP) wordt een Ford Focus met vergelijkbare storing gevonden. Door de bovengenoemde foutcode en omschrijving ben je als monteur logischerwijs geneigd om de oorzaak te zoeken in de aansturing van het brandstofsysteem, maar in dit geval blijkt er iets anders aan de hand. Net als de meeste andere merken, is de Ford Focus uitgerust met een bijzondere actieve-veiligheidsvoorziening. Zodra de auto betrokken is bij een aanrijding, registreren bewegingssensoren de botsenergie en slaat een computer die data op in het geheugen. Die input wordt geregistreerd als 'gevaar', waardoor de elektronica van de auto ervoor kiest de brandstofpomp niet meer aan te sturen. Dit vanuit de 'redenering af fabriek': een auto met schade door een botsing is niet meer veilig om mee te rijden en moet eerst worden gecheckt in de garage.

crashdata-reset

 

De kans is groot dat deze Ford Focus inderdaad schade heeft gehad. Negen van de tien keer wordt die gerepareerd door een schadeherstelbedrijf. Die partij houdt zich doorgaans alleen bezig met het plaat- en spuitwerk. De elektronica is een klus voor het schadebedrijf dat de auto voor reparatie aanbiedt. De Automotive Techline-helpdeskmedewerker adviseert de monteur een zogeheten crashdata-reset uit te voeren. Omdat het autobedrijf hiervoor niet de juiste apparatuur in huis heeft, wordt gekozen voor een reset via AutoNiveau Remote Diagnostics (ARD).    

niet alle merken

 

Het resetten op afstand van de crashdata van de Ford Focus pakt goed uit. De foutmelding verdwijnt en de motor slaat weer probleemloos aan. Moraal van het verhaal: voer altijd een crashdata-reset uit als er sprake is van schadeherstel of wanneer het vermoeden bestaat dat een auto betrokken is geweest bij een botsing. We maken hierbij wel een kanttekening, want je kunt niet bij elk merk of model een dergelijke reset uitvoeren. Uit veiligheidsoverwegingen is dit bij diverse airbagmodules bijvoorbeeld niet mogelijk. In sommige gevallen is een volledige software-update noodzakelijk.  

asp-abonnement

 

Tot slot nog een tip: de storing van deze Ford Focus kwam voor in AutoNiveau Solutions Pro, waardoor de helpdeskmedewerker direct op het juiste spoor zat. Klanten kunnen een abonnement nemen op deze technische databank, wat in de praktijk een hoop zoeken en testen kan besparen.    


Deel deze pagina met je netwerk!