KIA Soul elektrisch 2015

 

Een elektrische KIA Soul uit 2015 met iets meer dan 70 duizend kilometer op de teller komt bij het autobedrijf met een brandend EV-lampje in het instrumentenpaneel. In het voertuigmanagementsysteem is foutcode P0C73 - ‘aansturing inverter koelmiddelpomp A foutief’ opgeslagen.

 

In de werkplaats wordt een aantal basiscontroles uitgevoerd. Als de koelvloeistofpomp met de universele diagnosetester via de functie ‘koelsysteem ontluchten’ wordt aangestuurd, wordt duidelijk dat de pomp het niet doet. De monteur controleert vervolgens met een multimeter of de pomp spanning krijgt. Dit blijkt het geval, maar slechts 0,5 volt, wat indiceert dat er dus toch iets misgaat.

spanning op de pomp

 

Omdat het autobedrijf geen technische informatie van de Soul heeft, neemt de monteur contact op met Automotive Techline. Hij vraagt de helpdeskmedewerker om de stroomloopschema’s, zodat hij de elektrische koelvloeistofpompen en zekeringen kan lokaliseren en de pinbezetting kan inzien.    

 

De technisch specialist gaat achter de documentatie aan, maar weet al te melden dat de koelvloeistofpomp van de KIA met een duty cycle aangestuurd wordt.

 

Op de vraag van de monteur of hij een spanning rechtstreeks op de aansluiting van de pomp mag zetten, zodat hij kan controleren of de pomp het dan wel doet, antwoordt de technische specialist bevestigend. Als de monteur vervolgens rechtstreeks spanning op de pomp zet, doet de pomp het echter nog steeds niet. Hieruit kan worden opgemaakt dat de pomp defect is en vervangen moet worden.

twee afzonderlijke koelsystemen

 

De helpdesk merkt hierbij op dat er rekening mee gehouden moet worden in welk koelcircuit het onderdeel geplaatst is als de pomp vervangen wordt. De KIA Soul heeft namelijk twee afzonderlijke koelsystemen. Het ene koelsysteem zorgt voor de koeling van elektronische componenten, het andere systeem voor de koeling en verwarming van het interieur.

 

De juiste koelvloeistofpomp wordt besteld en gemonteerd. De foutcode wordt gewist en de KIA Soul doet het weer als vanouds.


Deel deze pagina met je netwerk!