Alle aircosystemen werken volgens hetzelfde basisprincipe: ze halen warmte uit het interieur en voeren deze naar buiten af. Bij hybride en elektrische voertuigen speelt de airconditioning echter een extra rol in de koeling van Hoogvolt (HV) componenten en soms ook van het batterijpakket. Door de complexiteit van deze systemen kan het opsporen van een lekkage aanzienlijk uitdagender zijn, zoals blijft tijdens deze praktijkcase.

 

Auto:


Merk/model: Volkswagen Golf GTE
Modeljaar: 2021
Klacht: Auto geeft de foutmeldingen niveau koelvloeistof te laag, drukopbouw in het koelsysteem, te weinig koudemiddel (R1234yf)

 

Foutcode: 


P139C00 - sensor 2 koelvloeistofniveau - vloeistofniveau te laag

 

Voorgeschiedenis:


Bij controle van het aircosysteem van deze Golf GTE blijkt dat er 350 gram R1234yf uit het systeem is verdwenen. Dit wijst op een lekkage. Volgens de F-gassenwetgeving is een lekdichtheidstest vereist wanneer in een jaar meer dan 10% van het koudemiddel in een aircosysteem verloren is gegaan.

 

Diagnose stellen bij aircolekkage: afpersen met stikstof


De meest gangbare methode om lekkage in een aircosysteem op te sporen, is door het systeem met stikstof af te persen. Eerst wordt het aircosysteem leeggehaald en vervolgens gevuld met stikstof met een druk van maximaal 12 bar. Hoewel de druk in het hogedrukgedeelte veel hoger kan zijn, moet de druk beperkt blijven tot 12 bar om schade aan de lagedrukzijde (zoals de verdamper) te voorkomen. Controleer vervolgens na 10 tot 30 minuten of de druk in het systeem constant blijft. Eventuele lekkages kunnen worden opgespoord met een lekdetectiemiddel of met zeepsop. Een nadeel van deze methode is dat deze vooral geschikt is voor grotere lekkages of lekkages op gemakkelijk bereikbare plaatsen.

 

Een overzicht van de uitgevoerde controles:


Na het afpersen met stikstof van het aircosysteem werd bij deze Volkswagen Golf GTE geen uitwendige lekkage gevonden. Reden voor de autotechnicus om contact op te nemen met de helpdesk van AutoNiveau. De complexe opbouw van moderne voertuigen, met name bij hybride en elektrische modellen, maakt lekdetectie extra uitdagend. 

 

Extra componenten bij hybrides en EV’s


Een laag koelvloeistofniveau en een tekort aan koudemiddel lijken misschien niet direct met elkaar samen te hangen. Toch toont dit praktijkvoorbeeld aan dat beide problemen dezelfde oorzaak kunnen hebben. Met behulp van AutoNiveau Solutions Pro konden de puzzelstukjes bij deze Golf GTE snel worden gelegd. Naast de standaard onderdelen van het aircosysteem heeft deze plug-in hybride auto namelijk een extra onderdeel: een chiller. De chiller is een speciale warmtewisselaar die op het koelvloeistofcircuit en op het aircosysteem is aangesloten. Hierdoor kan de temperatuur van de koelvloeistof verder worden verlaagd via het koudemiddel van de airconditioning. Dit maakt indirecte koeling van de elektromotor en de vermogenselektronica mogelijk. 

 

De oplossing


De supportmedewerker van de helpdesk adviseert de autotechnicus om de chiller te vervangen en vervolgens het koelsysteem met behulp van een diagnose-apparaat te ontluchten. Na het vervangen van de warmtewisselaar, het opnieuw vullen van het koudemiddelcircuit en het wissen van de foutcodes zijn de klachten verholpen.

 

Lekkages opsporen met formeergas


Uit het voorgaande blijkt dat deze lekkage aan het aircosysteem niet kon worden gevonden door het systeem af te persen met stikstof. Bij kleinere lekkages of op moeilijk bereikbare locaties biedt formeergas een uitkomst. Dit gas bestaat uit 95% stikstof en 5% waterstof, wat onschadelijk is voor het milieu. Bij deze lekzoekmethode wordt een elektronische lekdetector gebruikt. Dankzij de kleine waterstofatomen in het formeergas kunnen zelfs de kleinste lekken worden opgespoord. Omdat waterstof lichter is dan lucht, moet de detector langzaam over de mogelijke lekkagepunten worden bewogen voor een nauwkeurige lekdetectie. De lekkage van de chiller was inwendig, er verdween koudemiddel in het koelsysteem. Met behulp van formeergas zijn dit soort lekkages effectief op te sporen.

 

Lekkages opsporen met contrastvloeistof


Contrastvloeistof en UV-kleurstof zijn andere bekende hulpmiddelen bij aircolekkage. Hoewel beide methoden effectief kunnen zijn bij grote lekkages, kleven er ook nadelen aan. Koudemiddel R1234yf is bijvoorbeeld erg kostbaar, waardoor lektesten met deze methoden duurder uitvallen. Bovendien kan het gebruik van een verkeerd contrastmiddel schade aan de (elektrische) compressor veroorzaken. Ook duurt het bij kleine lekkages vaak langer voordat het contrastmiddel zichtbaar wordt. Bij inwendige lekkages is er helemaal niets te zien. Het blijft dus belangrijk om altijd een lekdetectiemethode te kiezen die zo goed mogelijk bij het voertuig, het aircosysteem en de storing past.

 

Auteur: Wilfred van der Stokker Senior Technisch Trainer

 

Afbeelding1.jpg

Fotobijschrift: Leeg koelvloeistofreservoir

 

Afbeelding2.png

Fotobijschrift: Een chiller (warmtewisselaar tussen airco- en koelsysteem)

Links: Aansluiting vanaf het koelsysteem

Rechts: Aansluiting vanaf het aircosysteem


 


Deel deze pagina met je netwerk!