Dat de oorzaak van elektronische storingen in personenauto’s soms uit totaal onverwachte hoeken kan komen is bekend. De TPMS-storing in de Citroën C4 Picasso diesel uit 2014 komt echter uit een totaal onverwachte hoek.

 

Vanwege de storing: melding ‘storing systeem’ en foutcode U1218 - ‘geen communicatie met centrale electronics’ worden in de werkplaats de BSM-module en BSI (zekeringkast) vervangen. De nieuwe componenten worden via remote diagnose opnieuw ingeleerd, echter blijft de storing aanwezig.

 

De monteur neemt contact op met Automotive Techline en vraagt de technisch specialist om assistentie. De helpdeskmedewerker hoort het verhaal aan en gaat op zoek naar OEM-informatie van de autofabrikant. Na even speuren komt hij uit bij een Technical Service Bulletin (TSB).

 

bulletin als leidraad

 

Hoewel de uitgebreide informatie in het bulletin een brandend waarschuwingslampje, ‘storing systeem’, ‘geen weergave buitentemperatuur’ en aanwezigheid van storingscode B132C noemt en niet geheel aansluit bij de daadwerkelijke klachtbeschrijving, wordt toch besloten het bulletin als leidraad te gebruiken.

 

In het bulletin wordt geadviseerd dat er voor een juiste diagnose geen andere foutcode dan B132C in de regeleenheid aanwezig mag zijn. In deze case is dat het geval, waarna de geleiding van de elektrische bedrading tussen de boordcomputer en de buitentemperatuursensor in de spiegel door de monteur gecontroleer wordt. Indien er geen defect in de bedrading is, moet volgens het bulletin de buitentemperatuursensor vervangen worden.  

 

oem-informatie essentieel

 

De monteur controleert de bedrading en constateert dat de bedrading in orde is. De sensor wordt besteld en vervangen, waarna de storing op het TPMS-gedeelte verdwenen is. Omdat de oorzaak van het probleem in deze case ogenschijnlijk niets te maken heeft met de feitelijke storing, is het des te belangrijker dat er OEM-informatie beschikbaar is. Automotive Techline beschikt over deze informatie en kan zodoende technische problemen in veel gevallen snel oplossen.

 

Automotive Techline is de hotline voor alle werkplaats-vragen. Of het nu gaat om een specifiek stroomschema, een handleiding, productinformatie of directe hulp bij diagnose, Automotive Techline staat voor u klaar. Meer weten? Neem dan contact met ons op! 


Deel deze pagina met je netwerk!