Peugeot 3008 1.6-liter benzine 2012

 

Een Peugeot 3008 uit 2012 met een 1.6-liter viercilinder benzinemotor kampt met vervelende haperingen. Volgens de eigenaar is het zo erg dat je bijna met je neus op het stuur gedrukt wordt.

 

De auto heeft iets meer dan 140 duizend kilometer gereden en het probleem doet zich voor tijdens vrijwel elke rit, vooral wanneer er flink geaccelereerd wordt. Soms valt de motor zelfs volledig uit.

Foutcode p0324 en p0096

 

De monteur leest de motorregeleenheid uit en ontdekt aanvankelijk een storing op de inlaat-temperatuursensor, waarbij foutcode P0096 - ‘Functie niet in orde’ wordt weergegeven. Na herhaaldelijk de storing geforceerd opgeroepen te hebben, verschijnt er ook foutcode P0324 - ‘Pingelsensor functie niet in orde’.

 

Om het probleem op te lossen, vervangt de monteur de MAP-sensor, bougies en één bobine. Helaas brengt dit geen verbetering. Vervolgens wordt de ECU vervangen door een gebruikt exemplaar, nadat er olie in de stekker werd aangetroffen. Ondanks deze vervangingen blijft het probleem aanhouden.

Oscilloscoopmeting en afwijkend krukassignaal

 

Omdat er geen oplossing in zicht is, neemt de monteur contact op met Automotive Techline voor expertise. De technisch specialist adviseert om het krukassignaal te controleren met een oscilloscoop en te analyseren wat er precies gebeurt op het moment dat de storing zich voordoet.

 

De meting onthult dat het krukassignaal afwijkt. Bij controle van de signaalgever op het vliegwiel blijkt een tandje van de signaalgever verbogen te zijn (zie afbeelding). Hierdoor ontvangt de ECU verkeerde informatie, wat de haperingen en uitval van de motor veroorzaken.

Oscilloscoopmeting en afwijkend krukassignaal

 

Gelukkig is de oorzaak van de problemen nu gevonden. De monteur buigt het verbogen tandje weer terug naar zijn originele positie en herstelt zo de juiste werking van het krukassignaal. Met deze reparatie draait de motor weer als vanouds en kan de Peugeot 3008 weer met volle kracht de weg op.


Deel deze pagina met je netwerk!