Renault Trafic diesel 2017

 

De Renault Traffic uit 2017 staat in de werkplaats omdat de verlichting van het instrumentenpaneel knippert. Uitlezen met behulp van een diagnosetester lukt niet en tot overmaat van ramp besluit de Traffic na wat controles en tests helemaal de geest te geven.

 

Totdat de Traffic het helemaal voor gezien houdt, kan nog wel het contact aangezet worden. De verlichting van het instrumentenpaneel doet het op dat moment niet. De gewone verlichting, interieurverlichting en verlichting van de kachelbediening doen het wel. Het contactslot wordt gecontroleerd en blijkt in orde.

Geen communicatie tussen tester en voertuig

 

Het tijdelijke losnemen van één accupool, zodat alle regeleenheden opnieuw opstarten, lost het probleem niet op. Om te voorkomen dat er te veel tijd gaat zitten in de zoektocht naar de oorzaak van het probleem, besluit het autobedrijf de hulp in te schakelen van Automotive Techline.

 

De technisch specialist doorloopt samen met de monteur schematisch een aantal basis controles. Allereerst worden de massa-aansluitingen en relais gecontroleerd, welke in orde blijken te zijn. Omdat er geen communicatie tussen voertuig en diagnosetester aanwezig is, worden de voeding en massa van de OBD-connector gecontroleerd en ook hier lijkt alles in orde te zijn.

Afwijking in CAN-bus signaal

 

Hierop stuurt de helpdesk de bijbehorende elektrische schema’s. De monteur slaat weer aan het meten en ontdekt toch een afwijking in het CAN-bus signaal. Als vervolgens het bedradingsschema en de verdachte draad worden gecontroleerd, blijkt dat deze beschadigd is.

 

De oorzaak is vervolgens snel gevonden als blijkt dat de draad lange tijd tegen de carrosserie aan heeft liggen schuren en het isolatiemateriaal doorgesleten is. De bekabeling wordt hersteld en de Renault Traffic rijdt weer probleemloos rond.


Deel deze pagina met je netwerk!