Renault Megane 1.4 benzine 2011

 

Van een Renault Megane uit 2011 met elektrisch bedienbare handrem staat de remklauw linksachter muurvast. De monteur heeft de auto uitgelezen en de foutcode die hieruit naar voren komt, duidt op een te lage spanning op die betreffende remklauw. In de veronderstelling dat dit een mechanische oorzaak heeft, vervangt hij de remklauw en ververst hij de remvloeistof, echter zonder resultaat. Toch maar eens bellen met Automotive Techline.

drie aparte voedingen

 

Bij de helpdeskmedewerker gaat direct een lampje branden. Hij heeft vaker te maken gehad met handremstoringen bij dit type Renault. De foutcode geeft aan dat de spanning op de remklauw linksachter te laag is, maar de monteur krijgt het advies om eerst de voeding te checken op de handremmodule en daarbij de elektrische handrem te bedienen. Op de module zitten drie aparte voedingen. Een voor de elektronica en twee voor de remklauwen links- en rechtsachter. Omdat de voedingen op de handremmodule niet in orde blijken, raadt de helpdeskmedewerker de monteur vervolgens aan om het stekkerblok onder de bestuurdersstoel te controleren.

geen vocht of kortsluiting

 

Net als bij diverse andere merken, bevindt zich onder die stoel een knooppunt van allerlei elektronische verbindingen. Zo op het oog is er niets bijzonders aan te zien. Geen sporen van vocht of kortsluiting, maar de helpdeskmedewerker adviseert toch nog even verder te zoeken en een en ander door te meten. Bij een meting op een stekkerverbinding onder de stoel blijkt de spanning slecht. Dit wordt nog erger zodra de monteur de bestuurdersstoel verstelt, want dan valt plots de spanning helemaal weg.

gammel

 

De speld in de hooiberg lijkt gevonden. Klaarblijkelijk verstiert een gammele stekkerverbinding onder de stoel de werking van de elektrische handrem. Zodra er iemand op zit, of door het verstellen van de zitting. De monteur maakt een nieuwe stekkerverbinding en het handremprobleem is de wereld uit. Die remklauw had achteraf dus gewoon kunnen blijven zitten. Soms kan een belletje naar de helpdesk flink wat tijd, werk en kosten schelen.    


Deel deze pagina met je netwerk!