Elektrische auto's (EV's) worden steeds populairder. Daarmee groeit de behoefte aan informatie over het rijden in het buitenland met een EV. In deze gids bespreken we verschillende aspecten van elektrisch rijden in het buitenland zoals het vinden van laadpunten, benodigde laadpassen, handige apps en alternatieve betaalmethoden. We besteden extra aandacht aan veel voorkomende snellaadpunten zoals die van Fastned en Ionity.
Europese snellaadnetwerken: Fastned en Ionity
Snelladers zijn cruciaal voor lange reizen omdat ze de batterij van je EV in korte tijd aanzienlijk kunnen opladen. Fastned en Ionity zijn twee van de meest bekende snellaadnetwerken in Europa. Fastned heeft snellaadstations langs snelwegen in Nederland, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Fastned staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke app en duurzame energiebronnen. Ook Ionity richt zich op het aanbieden van ultrasnelle laadmogelijkheden langs de belangrijkste verkeersaders in Europa. Ionity-stations ondersteunen laadsnelheden tot 350 kW.
Snellader zoeken
Om zorgeloos door het buitenland te reizen, is het handig om te weten waar snelladers staan.
Om snelladers te vinden, kan je bijvoorbeeld gebruik maken van de volgende apps:
- Chargemap is een populaire app die een overzicht geeft van laadpunten door heel Europa, inclusief snelladers.
- Fastned heeft een app met informatie over het eigen netwerk van snellaadstations. Dit geldt ook voor de app van Ionity.
- Shell Recharge geeft informatie over gewone laders en snelladers van Shell.
- PlugShare toont gebruikersbeoordelingen en details over snelladers wereldwijd.
Normaal laden
Wanneer je in het buitenland op je eindbestemming bent, heb je meestal geen snellader meer nodig. Tijdens een nachtje slapen, een bezoek aan een stad of boodschappen doen kan je de auto laden door gebruik te maken van normale laadpunten. Voor het vinden van deze laadpunten kan je dezelfde apps als voor snelladers gebruiken. Je kan de laatpunten ook via andere bronnen vinden.
De NewMotion-app toont een uitgebreid netwerk van laadpunten binnen Europa inclusief gewone laadpunten. Een simpele zoekopdracht naar ‘EV charging stations’ in Google Maps kan je ook naar de dichtstbijzijnde laadpunten leiden. Nextcharge is handig voor het vinden van laadpunten en voor het bijhouden van je eigen laadgeschiedenis.
Een laadpunt activeren
Laden wordt doorgaans gedaan door gebruik te maken van een laadpas. Helaas bestaat er niet één universele pas voor de hele wereld. Kijk daarom voordat je op reis gaat welke laadpas in de landen die je bezoekt wordt ondersteund. Op de website www.laadpastop10.nl kan je vinden welke laadpas voor welk land geschikt is en wat de kosten per kWh zijn.
Hier zijn enkele laadpassen die nuttig kunnen zijn tijdens je reis:
- De laadpas van NewMotion is een van de meest geaccepteerde laadpassen in Europa.
- De Maingau laadpas biedt vaak lagere tarieven en toegang tot veel laadpunten in Duitsland en omliggende landen.
- Plugsurfing Key geeft toegang tot een groot aantal laadpunten in heel Europa.
- De Ionity laadpas geeft toegang tot het Ionity-netwerk van snelladers langs snelwegen in Europa.
- Met een Fastned-account kan je eenvoudig laden bij alle Fastned-stations en betalen via de app.
Routeplanners voor elektrische auto's
Ook handig zijn routeplanners die specifiek voor EV’s zijn ontworpen:
- A Better Routeplanner (ABRP) is een zeer gedetailleerde routeplanner die rekening houdt met je voertuigmodel, de laadbehoeften en de reistijd.
- De app EV Navigation biedt routeplanning met geïntegreerde laadpunten. De Chargemap Routeplanner combineert het plannen van routes met het vinden van laadpunten langs de weg.
Mijn laadpas werkt niet, kan ik op een andere manier betalen?
Wanneer een laadpas niet werkt, hoef je niet meteen in paniek te raken. Steeds meer laadpunten, met name snelladers, accepteren ook andere betaalmethoden. Veel laadpunten accepteren creditcards via hun app of via een betaalautomaat. Sommige laadpunten ondersteunen betalingen via mobiele betaalmethoden zoals Apple Pay en Google Pay. Apps zoals Chargemap en Plugsurfing bieden de mogelijkheid om ter plaatse zonder laadpas betalingen te doen.
Om te zien of je een laadpunt kunt activeren met een ander betaalmiddel dan een laadpas, kan je een van de eerdergenoemde apps gebruiken. Deze geven vaak informatie over de mogelijke betaalmethoden per laadpunt. Is de informatie niet te vinden in de app? Raadpleeg dan de website van de aanbieder van het laadpunt. Daar is vaak meer gedetailleerde informatie per laadpunt te vinden.
Verschillende betaalmethoden van populaire laadpuntaanbieders
- Fastned:
Laadpas, creditcard, debetkaart, Apple Pay, Google Pay via de Fastned-app - Ionity:
Laadpas, creditcard, debetkaart, Apple Pay, Google Pay, en directe betaling via QR-code - Shell Recharge:
Laadpas, creditcard via de Shell Recharge-app
Praktische tips
Als je met een EV onderweg bent en een specifieke route plant, controleer dan vooraf de beschikbare laadpunten op jouw route en de beschikbare en de benodigde betaalmethoden. Zorg ervoor dat je meerdere betaalopties bij de hand hebt voor het geval dat een bepaalde betaalmethode niet beschikbaar is. Door deze stappen te volgen, en door gebruik te maken van de beschikbare tools en informatie, kan je gemakkelijk bepalen of een laadpunt kan worden geactiveerd met een ander betaalmiddel dan een laadpas. Zo sta je onderweg niet voor vervelende verrassingen.
Conclusie
Reizen naar het buitenland met een elektrische auto vergt wat extra planning. Met de juiste tools en informatie gaat dit een stuk eenvoudiger. Door gebruik te maken van de juiste apps en laadpassen, en door te weten waar je snelladers en gewone laders kunt vinden, kan je zorgeloos genieten van je reis. Vergeet niet om alternatieve betaalmethoden te overwegen voor extra gemak. Met deze gids ben je goed voorbereid om op pad te gaan met je elektrische auto, of je nu een roadtrip door Europa plant of gewoon een grens oversteekt voor een kort bezoek. Veel plezier en veilige reizen!
Glenn Bronckers
Senior Technisch trainer AutoNiveau
Deel deze pagina met je netwerk!