De meeste automonteurs hebben een technische opleiding gevolgd. Tijdens deze opleiding leer je alles om je op technisch vlak te specialiseren wat betreft personenauto’s. Het probleem is alleen dat de lesstof door de jaren heen flink verandert. Monteurs die al jaren in het vak zitten, hebben andere dingen geleerd dan de automonteurs die net van school komen. Om deze kloof te voorkomen, is het belangrijk je kennis op peil te houden. Hoe je dat doet, lees je in deze blog.

 

Oude en nieuwe kennis

De automotive branche ontwikkelt zich constant. Vroeger draaide het voornamelijk om het zoeken naar mogelijke oorzaken van problemen. Het uitvoeren van reparaties of het vervangen van onderdelen stond centraal bij het verhelpen van deze problemen. Tegenwoordig verloopt dat proces iets anders. Monteurs sporen mogelijke oorzaken van problemen vaak op met behulp van computers en software. Kennis van software is dus essentieel.

 

Niet alleen de tools, maar ook de auto’s ontwikkelen zich door. Nieuwe auto’s zijn steeds vaker voorzien van diverse rijhulpsystemen om auto’s veiliger te maken en het de bestuurder comfortabeler te maken. Daarnaast gebruiken fabrikanten vaak nieuwe, lichtere materialen om de CO2-uitstoot van auto’s te verlagen. Deze nieuwe materiaalsoorten vragen nieuwe verbindingstechnieken en dit heeft invloed op de reparatiemethode.

 

Spijker je kennis regelmatig bij

Het up-to-date houden van je kennis is dus erg belangrijk. Enerzijds om het stellen diagnoses en repareren van nieuwe auto’s makkelijker te makenen anderzijds om je positie op de arbeidsmarkt te verstevigen. Opleiders spelen handig op deze vraag in. Bij Automotive Academy hebben we daarom gekozen voor een unieke aanpak. Elk opleidingstraject begint met een online toets die bestaat uit negen onderwerpen. Zo bepalen we jouw kennisniveau. Vervolgens start je een persoonlijk opleidingstraject dat bestaat uit een e-learning en vier praktijkdagen per jaar. Alles geheel op jouw niveau en in jouw tempo. Je leert natuurlijk het beste uit de praktijk. Daarom werk je tijdens de praktijkdagen met echte auto’s. 

 

Wil je meer weten over dit opleidingstraject? Bekijk dan het Technisch Opleidingsplan op onze website en schrijf je in!


Deel deze pagina met je netwerk!