Hoe ziet het autobedrijf - en in het bijzonder de werkplaats - eruit in 2040? Onderhoud je alleen nog elektrische auto’s? Heb je nog veel technisch opgeleide monteurs in dienst of zijn het grotendeels ICT-ers? En welke apparatuur heb je nodig? Helaas kunnen we de toekomst niet voorspellen, maar dat de wereld er in 2040 anders uitziet, staat vast. En meegaan met de ontwikkelingen is cruciaal voor het voortbestaan van je autobedrijf. Daarom blikken we in deze blog vooruit op het jaar 2040 en geven je concrete tips om voorbereid te zijn op de toekomst.
Uitlezen van data
Moderne auto’s zitten vol software en connected car-toepassingen. Dit is niet alleen handig voor de bestuurder, maar levert ook veel voertuiginformatie en gebruikersdata op. Koppel deze gegevens aan de onderhoudshistorie van het voertuig en het wordt mogelijk om voorspellingen te doen over de onderhoudsbehoefte. Hier kan je als bedrijf pro-actief in je klantbenadering én planning in sturen. Ook auto’s ter plekke in de werkplaats uitlezen, komt in 2040 niet meer voor.
Concrete tips
- Zorg dat je voertuig- en gebruikersdata kan koppelen aan onderhoudshistorie.
- Houd bij hoeveel klanten data kunnen vrijgeven en hoeveel dat er daadwerkelijk doen. Bereken het break-even-point van jouw garage voor het doen van investeringen.
- Volg ontwikkelingen omtrent dataverzameling en bedenk wat dit voor jouw bedrijf betekent.
Diagnose stellen en oplossen
In de toekomst beschikken auto’s over (vergaande) zelfdiagnosesystemen. De monteur is alleen nog nodig als het systeem faalt. Een technische helpdesk ondersteunt de monteur op afstand en kan de diagnose-apparatuur zelfs overnemen. In het jaar 2040 beschikken garagebedrijven bovendien over universeel diagnose-apparatuur. Je sluit hiervoor een abonnement af waarmee je toegang krijgt tot de benodigde technische fabrieksdata, inclusief software-updates.
Concrete tips
- Zorg dat je toegang hebt tot een technische helpdesk. Beschik je zelf over veel kennis? Dan kan je een eigen helpdesk opzetten om andere autobedrijven te helpen bij het stellen van de juiste diagnose.
- Zorg dat je meldingen van storingen en problemen binnen het motormanagement binnenkrijgt en zorg dat jouw bedrijf klaar is om deze te ontvangen en te verwerken.
- Het aantal besturingssystemen van auto’s daalt fors. Het is belangrijk dat je bijblijft.
Van mechanische naar elektrotechnische werkzaamheden
In eerdere blogs hebben we al eens een sprongetje naar de toekomst gemaakt. Zo schreven we blogs over de automonteur van de toekomst en de toename van ICT-ers in de branche. Deze veranderingen ontstaan door de verschuiving van mechanische naar elektrotechnische werkzaamheden en vragen om monteurs met specifieke kennis en ervaring. Voor zowel elektrotechnische als mechanische werkzaamheden is basis ICT-kennis vereist. Monteurs zijn bovendien steeds minder nodig door intelligente apparatuur.
Concrete tips
- Blijf de ontwikkelingen omtrent Elektrisch Vervoer, Over the Air en Advanced Driver Assistance Systems volgen.
- Creëer bewustzijn en interesse bij monteurs op het gebied van volledig elektrische auto’s, elektronica en ICT. Om hun baan te behouden, moeten zij mee-ontwikkelen.
- Train monteurs op basis van de benodigde kennisbehoefte, inclusief het omgaan met moderne apparatuur en hulpmiddelen.
- Zorg dat monteurs over de juiste certificering beschikken.
- Zorg dat je apparatuur up-to-date is.
Voorbereid op de toekomst
Oké, er staat de automotive branche dus nog een en ander te wachten. Maar naast verschillende innovatieve ontwikkelingen, verandert er ook veel op het gebied van wet- en regelgeving. Zo gaat de APK sterk veranderen en misschien zelfs helemaal verdwijnen. Om bij te blijven is het volgen van de ontwikkelingen in de automotive branche erg belangrijk. Maar ben je zelf ook goed voorbereid op de toekomst? Om alle veranderingen vorm te geven en je team hierin mee te krijgen, is het ontwikkelen van de juiste leiderschaps- en ondernemersvaardigheden namelijk essentieel.
Wil je meer weten over de ontwikkelingen binnen de autobranche? Of ben je benieuwd naar de scenario’s die deze ontwikkelingen teweeg brengen? Download dan het hele rapport van De Werkplaats van de Toekomst op www.werkplaatsvandetoekomst.nl.
Deel deze pagina met je netwerk!